Turvallisemman tilan periaatteet

Larpintekijöiden residenssissä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotka on lueteltu alla. Nämä periaatteet on laadittu, jotta kaikki voisivat nauttia Larpintekijöiden residenssissä olemisesta ja jotta saisimme yhdessä luotua mahdollisimman turvallisen ja mukavan sosiaalisen tilan. Osallistumalla tapahtumaan sitoudut noudattamaan näitä periaatteita. 

turvallisuus

1. Välitä ja pidä huolta

Välitä ihmisistä ympärilläsi. Välitä siitä mitä muille kuuluu, mitä he tekevät, miltä heistä tuntuu, miten tekosi ja sanasi vaikuttavat heihin. Välitä myös tiloista ja irtaimistosta. Pidä huolta itsestäsi, toisista sekä tiloista ja tavaroista.

2. Kunnioita muita

Kunnioita ihmisten erilaisuutta, heidän näkemyksiään, kokemuksiaan, identiteettiään, omaa tilaa ja rajoja. Larpintekijöiden residenssissä ei sallita minkäänlaista rasistista, seksististä, loukkaavaa, väkivaltaista tai uhkaavaa käytöstä, eikä syrjimistä tai kiusaamista. Älä häiritse ketään sanallisesti, koskemalla tai tuijottamalla. Ei:n sanominen tarkoittaa ei:tä. Lopeta tai muuta käytöstäsi jos toinen sitä pyytää.

3. Ajattele ja ennakoi

Ymmärrä, ettet tiedä kaikista kaikkea. Älä siis oleta. Et voi tietää toisen kokemusta, ajatuksia, elämäntilannetta etkä itsemääriteltyä identiteettiä hänen puolestaan. Koska teemme kuitenkin koko ajan oletuksia toisista, yritä tiedostaa omat oletuksesi. Ole avoin ja kuuntele. Muista myös, että jokin mikä on sinusta hauskaa, voi toisesta olla epämiellyttävää tai ahdistavaa. Ennakoi tilanteita, joissa joku saattaa tuntea olonsa epämukavaksi ja pyri ehkäisemään ja välttämään niitä.

4. Kuuntele ja ota huomioon

Keskustelutilanteissa huolehdi, että kaikki tulevat kuulluiksi ja pääsevät osallisiksi, anna siis ihmisille tilaa ja ota muutkin mukaan. Kuuntele, keskustele, kysy.

5. Noudata ohjeita ja toimi tarpeen vaatiessa

Käyttäydy asiallisesti ja kunnioittavasti ja odota sitä myös muilta. Älä epäröi puuttua epäasialliseen käytökseen. Älä epäröi pyytää apua, jos vähänkään koet sitä tarvitsevasi. Älä epäröi olla yhteydessä vastuuhenkilöihin.

Mallia näiden periaatteiden laatimiseen on otettu Humanistiklusterin säännöistä sekä Utopia Helsingin koosteesta