Larpinkirjoittajan uuden vuoden haaste

Kuvassa käsi, joka pitelee palavaa tähtisädetikkua. Ympärillä lenteleviä kipinöitä.

Larpinkirjoittajan uuden vuoden haaste on vaihtoehto perinteisille uudenvuodenlupauksille, jotka aiheuttavat usein lyhyen motivaatiopuuskan jälkeen enenevissä määrin pahaa mieltä. Olemmehan itseämme kohtaan usein varsin ehdottomia.

Lupailun sijaan kannustamme siis teitä (ja toisiamme) tarttumaan larpinkirjoittajan uuden vuoden haasteeseen, jonka avulla voit sekä haastaa itsesi parempien toimintatapojen pariin että reflektoida omia työtapojasi.

Tätä listaa ei ole tarkoitus lähteä toteuttamaan kohta kohdalta. Ajatuksena on pikemminkin se, että jokainen voi haastaa itsensä tekemään asioita, jotka ovat omassa työprosessissa erityisen haastavia tai hyödyllisiä. Itse aion esimerkiksi haastaa itseni kirjoittamaan lyhyen hetken joka arkipäivä, jottei tekemisen aloittaminen tuntuisi niin vaivalloiselta. Haastan itseni myös tekemään jonkin työn valmiiksi hyvissä ajoin ennen deadlinea ja siten välttämään viimeisen illan kiireen.

Alta löydät siis listan haasteista, joista voit valita vuoden aikana itsellesi sopivimmat. Kirjoita ne muistiin ja piirrä kirjoitusprosessin kuluessa ruksi jokaisen toteutuneen kohdan viereen ja viivaa yli ne kohdat, joihin et halua keskittyä (tai jätä ne pois omasta listastasi). Lisäksi rohkaisemme jokaista keksimään jonkin itselleen räätälöidyn haasteen! Muista, että on tärkeä rajata haasteet tarpeeksi selkeästi, jotta onnistuminen on mahdollista (esim kuinka usein tai pitkään sinun tulee jotain tehdä suorittaaksesi haasteen onnistuneesti?).

Olemme jakaneet larpinkirjoittajan uuden vuoden haasteen muutamaan osaan perustuen siihen, hyödyttävätkö yksittäiset haasteet erityisesti projektin alku-, keski-, vai loppuvaiheessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet haasteet sopivat useaan eri vaiheeseen.

Projektin alkuvaihe

Projektin alussa kannattaa panostaa suunnittelutyöhön, kommunikointiin ja siihen, että mahdollistaa valmistautumisen avulla menestyksekkään loppuprosessin. Listamme kuusi ensimmäistä haastetta vastaavat kaikkeen tähän!

 1. Määrittelen selkeästi missä ja milloin minuun saa olla yhteydessä larppiprojektiin liittyen, ja pidän siitä kiinni.
 2. Määrittelen selkeät osatavoitteet kirjoitusprosessilleni
 3. Puhun kirjoitustiimini kanssa yhteisistä pelisäännöistä ennen prosessin alkua (roolit, vastuualueet, hierarkiat, kommunikaatiotavat, miten toimitaan konfliktitilanteessa jne.)
 4. Käytän olemassaolevaa tietoa työn suunnittelussa
  (esimerkiksi Epel-larpin materiaalit, Ria Böökin larppituotannon to-do -lista, tämän blogin artikkelit, omat resurssit, LARP-pelinjohtajien tukiryhmä jne.)
 5. Kun olen innoissasi projektista (esimerkiksi sen ideointivaiheessa) kirjoitan itselleni muistiin miksi teen juuri tätä projektia.
 6. Visualisoin työn taulukoiden, post-it -lappujen, kaavioiden tai tehtävälistojen avulla.

Projektin keskivaihe

Suuri osa työstä on määrä tehdä projektin keskivaiheessa, jolloin ei ole vielä kiire, mutta asioita tulee edistää. Haasteiksi muodostuu usein säännöllinen työskentely, ajan käyttö, motivaation puute ja tiimien sisäiset haasteet. Seuraavat 10. haastetta rohkaisevat ennaltaehkäisemään ja puuttumaan juuri tällaisiin ongelmakohtiin!

 1. Pilkon työmäärän pienemmiksi paloiksi, ja kirjoitan sen valmiiksi osissa
 2. Kirjoitan tekstistäni ensin MVP (minimum viable product)– version, joka sisältää esimerkiksi ranskalaisin viivoin vain ne asiat, jotka pelaajan on pakko tietää pärjätäkseen pelissä (= ”must have” -sisältö). (Katso myös: MoSCoW -menetelmä.)
 3. Kokeilen suunnitelmallista editointiprosessia osana tapaani kirjoittaa (eli: en vaadi itsenä tekemään kerralla täydellistä, vaan kirjoitan ensin estoitta ja palaan editoimaan tekstiäni myöhemmin)
 4. Kirjoitan 30 min joka arkipäivä (esim. viikon ajan)
 5. Vietän (esim. kuukauden ajan) säännöllisesti rentouttavaa vapaa-aikaa, jolloin en kirjoita tai ajattele kirjoittamista.
 6. Pysähdyn kirjoittaessani miettimään onko työ jota juuri nyt teen tarpeellista.
 7. Käyn kirjoitustreffeillä (tiimiläisen, kaverin tmv. kanssa)
 8. Keskustelen kirjoitusprosessistani ja sen haasteista muiden kanssa.
 9. Tarkastan hahmojen toimivuuden ennen hahmojen valmistumista. (esim. onko hahmolla funktio, onko hahmo yhä samanlainen kuin pelaajalle on lyhytkuvauksessa/roolituksen yhteydessä luvattu, onko hahmolla tarpeeksi merkityksellistä tekemistä ja merkityksellisiä kontakteja?)
 10. Kerron muille tiimini jäsenille/pelinjohdon turvahenkilölle/ulkopuoliselle taholle kun jokin asia tuntuu pahalta.

Työn loppuvaihe

Työn loppuvaihe on aina kiireistä ja stressaavaa aikaa, jolloin perusasioista huolehtiminen jää helposti unholaan. Alta löydät kahdeksan haastetta, joiden avulla pitää itsestäsi parempaa huolta silloin, kun paine on kovimmillaan!

 1. Lopetan kirjoittamisen hyvissä ajoin ja nukun hyvät yöunet.
 2. Palaan inspiraationi lähteelle.
 3. Käyn viikon ajan joka päivä ulkona.
 4. Palaan projektin alkuvaiheessa (katso kohta 5.) kirjoittamani muistiinpanojen ääreen ja muistelen miksi teen tätä projektia.
 5. Pyydän ulkopuolista henkilöä lukemaan tekstini.
 6. Syön viikon ajan 3-4h välein.
 7. Työni valmistuu ennen viimeistä deadlinea.
 8. Deadlinen lähestyessä pidän yhä viikottain vapaapäiviä.

Muut haasteet

…koska miksipäs ei!

 1. Osallistun Larpintekijöiden residenssiin
 2. Osallistun Virtuaaliseen kirjoittajakahvilaan

Älä myöskään unohda jakaa onnistumisiasi larpinkirjoittajan uuden vuoden haasteen edetessä! Kerro niistä esimerkiksi Facebook-sivuillamme!

Residenssin väki, eli Maiju ja Ama,
toivottavat kaikille onnellista uutta vuotta 2020!

Pihapenkillä, valkoisella taljalla istuu pieni seurakoira ja isompi paimenkoira kultaiset party-hatut päässä. Edessään koirilla on kuohuviinipullo ja kaksi lasillista kuohuviiniä.
Nämä koirat eivät valitettavasti ole osa residenssin väkeä, vaan kuvapankista löytyneitä lutuisia karvakorvia. Mutta he ovat söpöjä ja juhlallisia, joten laitan kuvan tähän. Don’t judge me. -Ama

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *