Kirjoittamista tukevat työkalut

Maanantaina 25.11.2019 kyselimme Larpintekijöiden residenssin Facebook-sivuilla tapahtuvassa virtuaalisessa kirjoittajakahvilassa, millaisia näppäriä kirjoitustyökaluja osallistujilla on ollut käytössä omassa kirjoitusprosessissa. Tässä blogipostauksessa esitellään erilaisia, keskustelun myötä esiin nousseita hyviä suosituksia työkaluista, joita voi käyttää kirjoitamisen tukena.

Muistiinpanot järjestykseen

Erityisesti kirjoitusprosessin alkuvaiheessa päässä vilisee lukuisia ideoita ja ajatuksia, jotka olisi hyvä kirjoittaa ylös ja laittaa järjestykseen. Omat muistiinpanot voi tallentaa ja järjestellä perinteisesti projektille pyhitettyyn muistikirjaan, Wordiin tai Google Docs –tiedostoihin. Myös vaihtoehtoisia ohjelmia löytyy.

Onodo

Larppien tekijöille tuttua puuhaa on myös erilaisten hahmojen välisten suhdekaavioiden raapustaminen. Jos on kyllästynyt tihrustamaan suhdekarttoja käsin, voi kokeiluun ottaa Onodon. Sivuston avulla voi helposti tehdä visualisoinnin kaikista larpissa olevista hahmoista, ja hahmojen välisistä suhteista.

Scrivener

Scrivener on kirjoitusohjelma, jonka avulla voi hallita isojakin kokonaisuuksia ja yhdellä katsauksella näkee selvästi kaikki juonet, joissa hahmo on mukana. Ohjelmaa voi kokeilla ilmaisversiona 30 päivän ajan (jos sitä käyttää joka päivä, kestää kokeilu 30 päivää; jos sitä käyttää vaikka vain joka toinen päivä, kestää kokeilu pidempään).

Ria Böök kertoo tarkemmin Scrivenerin käytöstä osana omaa larpintekoprosessiaan Roolipelilokin blogikirjoituksessa.

Musiikki ja äänimaisemat kirjoittamisen tukena

Vesipisaroita ikkunassa

Kirjoittamisen avuksi ja inspiraationa voi käyttää musiikkia tai äänimaisemia. Spotifyn ja YouTuben kautta löytyy lukuisia, rauhallisemman musiikin listoja, kuten Deep Focus tai Writing Music for Focus ja monia muita. Myös itse rakennetut inspiraatiolistat ovat varsin toimiva ratkaisu sopivan kirjoitustunnelman löytämiseksi.

Myös erilaiset äänimaisemat voivat avittaa kirjoittamisessa ja oikean tunnelman löytämisessä. Itse olen huomannut tasaisen taustahälyn auttavan keskittymään: sateen ropina, aaltojen rytminen kohina tai tasainen puheensorina taustalla saavat minut syventymään edessä olevaan kirjoitustyöhön.

Sounddrown

Sounddrown-sivuston kautta voi helposti laittaa taustalle erilaisia äänimaisemia, kuten kahvilan äänimaailman, jossa kuuluu puheensorinaa ja astioiden kilinää. Äänimaailmoja löytyy sivustolta viisi: kahvila, sade, aallot, tuli ja linnut. Niiden avulla voi rakentaa itselleen erilaisia äänimaisemia, esimerkiksi sateisen päivän kahvilan takan ääressä.

Noisli

Noisli-sivustolla pystyy niin ikään rakentamaan erilaisia äänimaisemia – tai antaa sivuston arpoa sopivanlainen äänimaisema. Sounddrowniin verrattuna valittavana on vieläkin enemmän erilaisia ääniä. Sivustoa voi käyttää luomatta sinne tunnuksia, mutta tunnukset luomalla saa käyttöönsä ajastimen, kirjoitusohjelman ja tallennettua luomansa äänimaailmat.

Brain.fm

Brain.fm on sovellus, joka generoi musiikkia, joka auttaa esimerkiksi keskittymään työskenteyyn, rauhoittumaan tai nukkumaan. Sovellus on maksullinen, mutta viisi kuuntelukertaa saa kokeiltua ilmaiseksi.

Häiriöttömät kirjoitusympäristöt

Joskus kirjoittaminen tietokoneella katkeaa näyttöön pamahtavien viestien takia – tai sitten harhautuu kuin itsestään selaamaan netistä lisää tietoa, katsomaan videoita tai selaamaan sosiaalista mediaa. Kirjoittamiselle olisikin hyvä varata häiriötön ja rauhallinen tila: puhelimen voi laittaa pois näkyvistä, tai ’älä häiritse’ –tilaan, ja ylimääräiset sivut ja ohjelmat sulkea tietokoneelta kirjoittamisen ajaksi.

Häiriötöntä kirjoitustyötä varten on kehitetty varta vasten myös erilaisia koko näytön kirjoitusohjelmia, jotka auttavat keskittymään edessä olevan tekstin työstämiseen.

OmmWriter

OmmWriter on yksi esimerkki koko näytöllä toimivasta kirjoitusohjelmasta. Ohjelman kautta saa valittua myös itselle sopivaa taustamusiikkia tai äänimaiseman kirjoittamisen tueksi. Ohjelma on maksullinen, mutta sitä voi kokeilla ilmaiseksi.

Focus Writer

Focus Writer on OmmWriterin tavoin koko näytön kirjoitusohjelma, joka on ulkoasultaan hyvin minimalistinen. Focus Writer toimii usealla eri käyttöjärjestelmällä, toimii myös suomeksi ja sisältää lisäominaisuuksia, kuten ajastimia, tavoitelaskureita ja äänitehosteita. Ohjelma on ilmainen, mutta sen lataamisen yhteydessä voi myös lahjoittaa haluamansa summan.

OmmWriterin ja FocusWriterin kaltaisia kirjoitusohjelmia on netissä tarjolla muitakin, muunmuassa WriteMonkey, Q10, WriteRoom ja Writer’s Block. Näitä ja muita erilaisia työkaluja larppien tekemiseen esittelee Ama Laine tarkemmin Nörttityttöjen blogipostauksessaan Työkaluja larppien tekijöille.

Google Docs

Myös ilmaisessa, nettiselaimessa toimivassa Google Docsissa työskennellessä saa kirjoitusohjelman laitettua koko näytölle seuraavalla tavalla:

Windows: Näytä →  Koko näyttö → F11
Mac: Näytä –> Koko näyttö –> fn + F11 / control + cmd +f

Kun tyhjän paperin kammo iskee…

Moni kirjoittaja, minä mukaan lukien, kärsii ajoittain tyhjän paperin kammosta, johon ei loppujen lopuksi auta muu kuin kirjoittaminen. Alkuun pääseminen voi kuitenkin olla haastavaa. Kirjoitusprosessia aloittaessa onkin hyvä pitää mielessä, ettei yhdellä istumalla tarvitse saada aikaan täydellistä tekstiä: kunhan saa ajatuksensa ilmaistua jotenkin, voi tekstiä muokata myöhemmin paremmaksi.

Eräs keskustelussa esiin noussut kikka tyhjän paperin kammon selättämiseen ja alkuun pääsemiseksi on tajunnanvirta: laita kelloon jokin tietty aika, esimerkiksi 1-5 minuuttia, ja sen ajan kirjoita vain vapaata ajatuksenvirtaa. Älä jää muokkaamaan tekstiä, vaan keskity kirjoittamiseen – mahdollisista näppäilyvirheistä huolimatta. Fontin muuttaminen valkoiseksi voi myös auttaa.

Vaihtoehtoinen taktiikka on mikrofoniin höpöttäminen niin, että tämä ääneen saneltu ajatuksenvirta muodostuu suoraan word-dokumenttiin tekstiksi. Wordissa tämä onnistuu menemällä kohtaan ”Muokkaa” ja sieltä ”Aloita sanelu”. Huomioi, ettei sanelu välttämättä sanatarkasti nappaa kiinni siitä, mitä sanot ja generoi tekstiä oikealla tavalla. Pieni höpöttelysessio voi pienistä mokista huolimatta kuitenkin auttaa pääsemään alkuun.

Kummalla tahansa taktiikalla voi päästä eroon alkukankeudesta ja kiinni kirjoittamiseen. Usein alkukankeuden jälkeen kirjoittaminen alkaakin luistaa.

Näiden kahden kikan lisäksi netistä on löydettävissä myös monia kirjoitusohjelmia, jotka motivoivat kirjoittamaan esimerkiksi aikarajan tai pelillisyyden avulla. Kirjoituspelejä käsitellään tarkemmin blogitekstin seuraavassa alakappaleessa.

Word Sprint

MyWriteClubin word sprints on selaimessa toimiva tekstinkäsittelyohjelma. Sivustolle täytyy luoda oma tili. Sivustolla näkyy siellä samanaikaisesti omaa tekstiään kirjoittavat osallistujat, mutta oma teksti ei näy muille osallistujille. Vain sanamäärä näkyy muille osallistujille (ellei sitä itse rajaa pois näkyvistä). Sivustolla pystyy asettamaan itselleen tavoitteen (esimerkiksi sanamäärän), ja pääasiallisesti sivustolla työskennellään 25 minuutin jaksoissa, word sprinteissä. Oman tekstin saa halutessaan tallennettua suoraan Dropboxiin. Muihin, samassa ryhmässä oleviin osallistujiin voi myös olla yhteydessä chatin kautta .

Tämä työkalu sopii erityisesti allekirjoittaneen kaltaiselle ihmiselle, joka motivoituu yhteistyöskentelystä ja aikapaineesta. Kokeilimme myös word sprintiä osana etäresidenssiä, ja perustimme sivustolle oman Residenssi –ryhmän. Sinne voi halutessaan tulla myös jatkossa kirjoittelemaan!

Ama teki myös video-ohjeet ohjelman käyttämiseen:

Write or die

Write or die on selaimessa toimiva, ilmainen sovellus, joka motivoi kirjoittamaan sydän kurkussa ja stressitasot katossa. Sovelluksessa asetetaan aikaraja ja tavoite. Mikäli tavoitteesta ei suoriudu aikarajan puitteissa, sovellus rankaisee (valintasi mukaan) joko toistamalla ärsyttävää hälytysääntä tai karusti ryhtymällä poistamaan juuri kirjoittamaasi tekstiä. Sovellus sopii parhaiten pienten tekstipätkien kirjoittamiseen.

Pelillisyys kirjoittamisen tukena

Erilaiset pelillistetyt kirjoitustyökalut eivät ehkä sovi siihen kirjoitusprosessin vaiheeseen, jossa pitäisi tuottaa valmista tekstiä, mutta ne voivat auttaa selättämään tyhjän paperin kammon, luomaan kirjoitusrutiinin tai olla itsessään hauska vapaa-ajan kokeilu ja hieman erilaista luovaa kirjoittamista. Tässä osiossa esittelenkin muutaman pelillisyyttä hyödyntävän kirjoitusohjelman.

4thewords 

4thewords on pelillistetty kirjoitustyökalu, jossa kirjoittamalla taistellaan erilaisia monstereita vastaan. Pelissä oleva tarina myös etenee tällä tavoin hirviöitä peittoamalla. Peli on maksullinen, mutta sitä voi kokeilla ilmaiseksi.  

4thewords –kirjoittamispeliä syvällisemmin esittelee Laura Paananen blogitekstissään Kirjoittamisesta hauskempaa ja tehokkaampaa.

Storium 

Storium on ilmainen luovan kirjoittamisen peli, joka toimii tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. Pelissä on tarkoitus luoda yhdessä muiden pelaajien kanssa uniikki tarina. Yksi pelaajista pelaa kertojaa ja muilla puolestaan voi olla itse luotu hahmo, tai kertojan luoma hahmo. Kertojan tehtävänä on pitää peli käynnissä aloittamalla erilaisia haasteita ja luomalla muille pelaajille haasteita, joita nämä puolestaan yrittävät ratkaista.

Written? Kitten! 

Ilmaisessa, verkkoselaimessa toimivassa Written Kittenissä palkinnoksi tietyn sanamäärän kirjoittamisesta (100, 200, 500 tai 1000 sanaa) näytölle ilmestyy söpö kissakuva.

Ilys 

Ilys on myös pelillisiä keinoja hyödyntävä kirjoitusohjelma. Se ei anna muokata kirjoitettua tekstiä ennen kuin tietty sanamäärä on saavutettu. Kirjoittamisen aikana näkee myös pelkästään viimeisen kirjoittamansa kirjaimen, joten kirjoittamiseen täytyy todella keskittyä, että muistaa, missä mennään. 

Ilys on maksullinen, mutta ensimmäisen 3000 sanan verran ohjelmaa saa kokeilla ilmaiseksi.

750words

750words on pelillinen kirjoitustyökalu päivittäisen kirjoitusrytmin aikaansaamiseksi. Nettiselaimessa toimivassa ohjelmassa on tarkoitus kirjoittaa päivittäin, mitä mieleen juolahtaa, mielellään noin 3 sivua, eli 750 sanaa päivässä. Ideana on siis niin kutsutut aamusivut, eli morning pages. Kaikki kirjoitukset jäävät yksityisiksi, kirjoittamisesta voi ansaita pisteitä, ja se kannustaa päivittäiseen 750 sanan kirjoittamiseen. Sivustolla on 30 päivän ilmainen kokeilujakso.

Erilaisia kirjoittamista tukevia työkaluja on tarjolla runsaasti, eikä tässä blogissa ehditty esittelemään kaikkia. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että työkalut voivat tukea kirjoittamista, mutta ne eivät kuitenkaan tee työtä kirjoittajan puolesta. Avainasemassa onkin se, että kirjoittaja tunnistaa omat tapansa ja haasteensa, ja löytää parhaat kikat, jotka toimivat juuri hänelle.

Jäikö jokin hyvä suositus uupumaan? Kommentoi ja kerro oma paras vinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *